Screen blanks then reapears later during boot on windows 10 fine with windows 7

Closed
jkeeley
Posts
2
Registration date
Tuesday February 19, 2019
Status
Member
Last seen
February 20, 2019
- Feb 19, 2019 at 10:16 PM
 jkeeley - Feb 22, 2019 at 06:01 PM
I have a hp dv6 i5 1TB hdd laptop that first came with windows 7 pro. never had a problem except for updates, all fixed.
in late 2018 I upgraded to windows 10 64 bit pro. I got drivers to suit from hp along with a bios upgrade.
from the first restart this problem appeared. the sequence is:-
hp start up screen ok. windows logo and dots circle running for 5-10 seconds, then screen blanks out for 45 to 70 seconds, lots of hdd activity, then screen comes back on to logo and circle for a few seconds then the logon screen. from this point all works just fine.
if you do a cold start the same sequence but the blank screen is longer than restart.
if you do a safe mode then the blank screen is only a few seconds.
I have rebuilt the laptop a number of times, with and without drivers, different hard drive, different copy of both drivers and windows 10 pro all exactly the same results, re loaded windows 7 perfect.
tried 32 bit version of 10 and still this blank screen. now back to 10 64bit pro as i need.
any ideas as to what i have wrong. please
i even tried a second hand mother board and a new ssd drive..... the ssd is faster but blank is still the same.

1 reply

Blocked Profile
Feb 20, 2019 at 07:54 AM
What is the load level of your copy of ten? Is it possible it is applying updates?
0
jkeeley
Posts
2
Registration date
Tuesday February 19, 2019
Status
Member
Last seen
February 20, 2019

Feb 20, 2019 at 05:14 PM
thanks for a reply, the level is ver 1809 updated to 19/02/19. this laptop is in daily use online. drivers last updated mid January. (Microsoft).
0
Blocked Profile
Feb 20, 2019 at 05:21 PM
I had an update that ran for 24 hours when I first applied Windows 10.

Get to a desktop, open up a CMD prompt with admin privilages, and SFC /SCANNOW

Post back with results. SFC will check for missing or corrupt OS files.
0
Verification 100% complete.
Windows Resource Protection did not find any integrity violations.
was the message that came back.
I then did a restart and still got the blank screen but it was down to 40 seconds, slightly better. but not removed.
it at least helped thanks.
0
Blocked Profile
Feb 21, 2019 at 07:51 PM
NOw, see how the disk is, run defrag!
0
defrag analyze said 1% fragmented defrag not required. did it anyway back to 65 secs this restart after defrag. disk health check reported no errors or faults.
0