Hard drive not being seen

Closed
ray - Sep 9, 2009 at 11:12 AM
ray4559 Posts 2 Registration date Tuesday September 8, 2009 Status Member Last seen September 9, 2009 - Sep 9, 2009 at 10:47 PM
Hello,
my hard drive crashed a sony 80GB drive and I am replacing it with 320 gb pc is pavillion a210n . here is the issues I put drive in and its not being seen by bios , cheanged jumper setting to everything that the manual and manuf site says to use still no good. I then checked to see of the hard drive would be seen on the secondary cable and yes it is , If I put the hard drive on the primary cable with out the secondary devices connected the bios see the hard drive. but once the secondary devices are connected the hard drive is not seen any more

4 replies

xpcman Posts 19532 Registration date Wednesday October 8, 2008 Status Contributor Last seen June 15, 2019 1,829
Sep 9, 2009 at 02:46 PM
You must have only one MASTER or one SLAVE device on a single IDE cable. You can also set both IDE devices to Cable Select (CL) if you motherboard supports this option. I would examine the other device (CD or DVD drive) to determine it's setting. Then, set your hard drive to the opposite jumper setting.

Good Luck
0
ray4559 Posts 2 Registration date Tuesday September 8, 2009 Status Member Last seen September 9, 2009
Sep 9, 2009 at 04:15 PM
yes I understand I do have only one master and one slave but the thing is that when the dvd and cd are connected to the secondary cable the hard drive is not seen by the bios if i disconnect them then the bios see the hard drive
0
xpcman Posts 19532 Registration date Wednesday October 8, 2008 Status Contributor Last seen June 15, 2019 1,829
Sep 9, 2009 at 05:33 PM
I see now. That is a strange problem. Have you removed the CMOS battery? If you remove the battery for a least 30 seconds it will erase the BIOS settings. That might be enough to allow the BIOS to see your hard drive.

Good Luck
0
ray4559 Posts 2 Registration date Tuesday September 8, 2009 Status Member Last seen September 9, 2009
Sep 9, 2009 at 10:47 PM
Thanks for all the help I will try the taking the battery out from the cmos and see if that helps me, I neve ever seen this. my neighbor had a power surge not sure what damage occured butt this is very weird, the old hard drive is seen with the dvd and cd installed but the new one isn't?
0