Sound not working after vista upgrade

Solved/Closed
ryanraz Posts 12 Registration date Tuesday September 4, 2012 Status Member Last seen October 12, 2012 - Sep 4, 2012 at 03:28 AM
Ambucias Posts 47357 Registration date Monday February 1, 2010 Status Moderator Last seen February 15, 2023 - Sep 6, 2012 at 03:27 PM
Hello,
i recently changed from xp on my pc to vista, and now the sound does not work alls i get is a red cross saying no audio device installed or out put etc, av had a look in device manager cant find what the sound card if any is called, there was a yellow symbol byy something in the others section but, windows cant find an update, please help, i'm assuming i just need a driver but i aint got a clue which one etc, my motherboard is a P4M800PRO-M, and was working fine on xp, also there is a low crackling sound coming out of the speakers when volume right up, but no sound, they power up etc


Related:

8 responses

Ambucias Posts 47357 Registration date Monday February 1, 2010 Status Moderator Last seen February 15, 2023 11,175
Sep 4, 2012 at 04:42 AM
Hello

You sound card is a Realtek AC 97.

If there are yellow exclamation marks beside any one of the audio devices, it isn't working or the driver has not been installed correctly. Remove the faulty device using remove tab, and then go to the WINDOWS\INF\OTHER directory and delete the REALTEK*.INF file.

You can now re-start the system to install the driver again or simply install through "add new hardware" from the control panel.

Good luck
2
Ambucias Posts 47357 Registration date Monday February 1, 2010 Status Moderator Last seen February 15, 2023 11,175
Sep 4, 2012 at 05:53 AM
Of course it will work with Vista, it's not an OS issue but a driver issue which came about when you upgraded. Just make sure you delete the correct file and none other.

Let me know

P.S. I detest Vista.
1
ryanraz Posts 12 Registration date Tuesday September 4, 2012 Status Member Last seen October 12, 2012
Sep 4, 2012 at 03:33 AM
i have just had a look on the motherboard instructions, all it says about audio is this,

* Compliant with AC'97 v2.3 CODEC
* Supports 6-channel audio CODEC designed for PC multimedia systems
* Provides three analogue line-level stereo inputs with 5-bit volume control:
Line-in, CD, AUX
* Meets Microsoft WHQL/WLP 2.0 audio requirements

How do i update this so it will work on vista?
0
ryanraz Posts 12 Registration date Tuesday September 4, 2012 Status Member Last seen October 12, 2012
Sep 4, 2012 at 05:47 AM
i will give this a try tonight, will this work with vista? yer?
0

Didn't find the answer you are looking for?

Ask a question
ryanraz Posts 12 Registration date Tuesday September 4, 2012 Status Member Last seen October 12, 2012
Sep 4, 2012 at 05:56 AM
thats great thanks, as i said al give it a go , and will get bk to you,

yer alot of people do haha,
0
Ambucias Posts 47357 Registration date Monday February 1, 2010 Status Moderator Last seen February 15, 2023 11,175
Sep 4, 2012 at 03:18 PM
Well, looking forward to your reply.

God save the Queen!
0
it worked thanks alot mate
0
Ambucias Posts 47357 Registration date Monday February 1, 2010 Status Moderator Last seen February 15, 2023 11,175
Sep 6, 2012 at 03:27 PM
Ryanraz,

You just made my day! Great!

Now, please, create a chain, pay to the next, like help someone else and so on, like you help an old lady to cross the street...anything...donate a kidney.

Regards
0