External Hard Drive not working in USB 2.0 Ports [Solved/Closed]

oneputt 1 Posts Friday February 7, 2014Registration date February 7, 2014 Last seen - Feb 7, 2014 at 07:06 AM - Latest reply:  Sekica
- Feb 14, 2017 at 02:42 AM
My External Hard Drive is a Sony HD-E1. It uses a USB 3.0 cable. I have been using it for nearly a year now on my laptop and TV with no issues and both only have USB 2.0 Ports. Recently it has stopped working on both devices. My laptop says all my USB drivers are up to date. I tried the Hard Drive with 2 other laptops that have both 2.0 and 3.0 usb ports. The Hard Drive was recognised and working without any problems in the 3.0 ports but did not on the 2.0 ports. Can anyone help me with this issue or an expaination as to why this would happen.

Thank You
See more 

2 replies

Best answer
xpcman 19105 Posts Wednesday October 8, 2008Registration dateModeratorStatus July 18, 2018 Last seen - Feb 7, 2014 at 12:29 PM
8
Thank you
A USB 3.0 port supplies more power than the 2.0 version. It's possible the hard drive is getting older and now requires move power than the 2.0 port can provide.

Thank you, xpcman 8

Something to say? Add comment

CCM has helped 1682 users this month

I had the exact same problem on my WD Elements 1TB, after a couple of years it suddenly stopped working on USB 2.0 ports but working just fine on USB 3.0.

The reason was the faulty cable. When i plugged it in with friend's Transcend USB3.0 cable on my WD it worked just fine on both USB 2.0 and USB 3.0.

Hope this helps :)