My fn key not working [Solved/Closed]

sachin - Dec 17, 2008 at 06:34 AM - Latest reply:  Dan
- Feb 27, 2018 at 12:17 AM
Hello,

I formatted my vaio laptop. After formatting its fn key not working.

Please help me

regards
sachin Tiwari
See more 

37 replies

Best answer
395
Thank you
In your 'Start' menu click on 'Run' and type in
services.msc

You'll see a long list called Services (Local), click on the name parameter to have them sorted alphabetically.

Find the one called VAIO Event Service. Double click this and ensure that for Startup Type it says 'automatic', if it does not, change it to 'automatic' and click 'apply'. Then be sure below that, that the Service Status says 'Started'.

This should help, I had the same problem where I could not use my Fn key to adjust volume or brightness and this solution worked for me. Bonne Chance!

Thank you, JustHelp 395

Something to say? Add comment

CCM has helped 1668 users this month

Thank you so much!!!!!!!!!!!!
Thank you! big help
Thank you for a streightforward answer, it helped me a lot.
34
Thank you
In your 'Start' menu click on 'Run' and type in services.msc
You'll see a long list called Services (Local), click on the name parameter to have them sorted alphabetically.
Find the one called VAIO Event Service. Double click this and ensure that for Startup Type it says 'automatic', if it does not, change it to 'automatic' and click 'apply'.
Then be sure below that, that the Service Status says 'Started'.
28
Thank you
When you format a viao machine it doesnt always put the Fn controls back the original way. The drivers will be there just not activated on Startup. So you have to enter the msconfig, go to startup and turn on the Hotkeys, depending on the system there can be a number of driver devices which you need to make sure are started up. If your not sure then turn on all the startup programs and reboot. You should then have the Fn controls back. However you may also have about 40 processes running that you don't need. So turn off those that don't appear to be hotkey controls. You may need to play around with turning some off and reboot for a while.
kieferschild 2391 Posts Sunday October 5, 2008Registration dateContributorStatus May 29, 2018 Last seen - Dec 17, 2008 at 06:53 AM
19
Thank you
Hello,
you should try going onto the manufacturers website and finding your laptop model.
they might have a driver for your keyboard.
DanyalDenyo - Aug 9, 2010 at 10:44 AM
19
Thank you
I think I've solved the problem. I recently installed win7 ultimate x86 (32 bit). It was a clean install and I had no backup of any drivers whatsoever since I was switching to windows from linux. My vaio model is sz2hp/b.

After installing win7 didn't see the GeForce card so I manually installed nVidia driver and then Sony Event services, Sony Shared Library respectively from http://support.vaio.sony.eu/...

Windows 7 itself pointed out that there was a missing driver which was "Sony Programmable I/O Control Device (SPIC)". I googled it and decided to install the closest driver I could find which was not really compatible with Win7 but after a few attempts of installing the same driver the problem was somehow solved.

Some of the remaining hardware drivers such as the webcam and memory stick reader was found by win7 troubleshooter. I'm surprised how good the win7 troubleshooter works!

Thus far everything was working except the fn key shortcuts.

Lastly I went to the same vaio support page and I installed Sony Utils DLL. After installing this last item my Fn keys started to work after a reboot!

Note: All drivers I downloaded from Sony Support site are Vista drivers. I realized that win7 is very compatible with vista drivers, even some XP drivers can solve many problematic hardware.
19
Thank you
thank you so much!
Jafar78646 2 Posts Saturday November 10, 2012Registration date November 10, 2012 Last seen - Nov 10, 2012 at 12:52 PM
10
Thank you
sony users....
1.Click the Start button, then click Run .
2.In the Run window, next to Open , type MSCONFIG .
3.Press the ENTER key.
4.In the System Configuration Utility window, click the Startup tab.
5.On the Startup tab, under Startup Item , ensure that there is a check in the HKserv checkbox.

NOTE: If HKserv is missing, reinstall the HotKey Utility application and the Sony Utilities Library.


Click the OK button.
In the System Configuration box, click the restart button.


IMPORTANT-

reinstall the HotKey Utility application and the Sony Utilities Library.
reinstall the HotKey Utility application and the Sony Utilities Library.
jinsonkv 4 Posts Saturday June 27, 2015Registration date March 17, 2016 Last seen > vyas - Jun 27, 2015 at 02:46 AM
The same issue also had faced by me couple of days ago. It was in Ubuntu OS. I had tried every possible way to resolve it but failed. Finally I decided to move to windows platform.
Again I have the same issue. I thought that, it may my laptop issue. By reading forums and blogs, I found that it was due to missing of drivers. Read the reason and fix from http://ageofwindows.com/solved-brightness-button-not-working-in-windows-10-after-update
Thanks Justhelp. Mine works after following your recommedations.
there is no VAIO service in my list
plz do help
I'm in love/bookmarked your page....IT WORKED!!! After 45 minutes with an almost-incomprehensible SONY/VAIO 'Help' person, I just hung up and started searching on the web. There you were and answered my dilemma. THANKS.
Rivka
Naved from Dubai - May 5, 2015 at 10:44 AM
Awesome man....i was about to format my entire HDD, but came thru you page and its working fine...Thanx again and keep the good working going.